spam-count

FAQ – filtrering av SPAM-mail

Varför får jag mail med [SPAM] i titelraden, det har jag aldrig fått tidigare?
Eftersom mängden oönskad skräppost, så kallad “spam“, ökat dramatiskt har vi valt att installera ett filter för all e-post som kommer till föreningens abonnenter. Mail som klassas som skräp får tillägget [SPAM] först i titelraden.

Raderas skräppost?
Inga e-mail raderas utan de får bara en ny titelrad med ordet [SPAM] först.

Läser ni i Driftgruppen alla våra mail?
Nej! Nej! Nej! Vi i Driftgruppen läser inte några mail. Hela filtreringen görs helt automatiskt av ett program som heter SpamAssassin.

Vad är det för ett filter? Hur funkar det?
Vi har valt att använda oss av programmet SpamAssassin (SA). Programmet tittar på all inkommande e-post till föreningens abonnenter och klassar det sedan enligt ett antal kriterier för hur skräppost vanligen ser ut (ogiltig avsändaradress, enbart stora bokstäver i titelraden, en massa siffror i titelraden, etc.). Baserat på dessa kriterier samlar varje mail på sig ett antal poäng. Om det får tillräckligt många poäng totalt, klassar programmet det som skräp och lägger då till [SPAM] först i titelraden. Men det kan då också innebära att vissa riktiga mail olyckligtvis också klassas som spam, vilket dessvärre inte går att undvika.

Men varför klassas även riktiga mail som skräp?
Det finns inget e-postfilter som verkligen kan förstå vad som står i ett mail. Därför filtreras e-post på andra saker. Men det innebär också att vissa riktiga mail olyckligtvis kan komma att klassas som skräp. Det är dessvärre inget vi kan göra någonting åt.

Jag får fortfarande skräppost som inte klassas som spam! Varför det?
De som skickar ut spam är naturligtvis medvetna om att fler och fler har börjat filtrera bort spam. För att kunna fortsätta tjäna pengar på att skicka ut spam måste de naturligtvis finna ut nya sätt att komponera sina mail på ett sådant sett att går runt spam-filtren. Men det är en ständig kapplöpning som naturligtvis resulterar i att spam-filtren uppdateras i sin tur. Och så rullar det på. Fördelen är att vi åtminstone blir av med en stor mängd skräp även om något enstaka riktigt brev hamnar fel samtidigt som något skräp slinker igenom.

Vad behöver jag göra?
Du behöver inte göra någonting. Om du vill kan du låta din e-postläsare (t.ex. Microsoft Outlook, Mozilla, Netscape Mail, Eudora) filtrera all e-post som har [SPAM] i titelraden och lägga den i en särskild folder. Mer om hur du gör det kan du läsa om på  e-postklients hemsida på internet. Använd dig av Google för att hitta lämplig sida.

Borde vi inte slänga tillbaka all skräppost till den som skickat det?
Dessvärre är det inte enkelt att se vem som skickat mailet. Det står naturligtvis en avsändare på alla mail men det innebär inte att det verkligen är den personen som skickat det. Många spam skickas antingen från ett mailkonto som upphör ungefär samtidigt som all skräpmail skickas eller så står någon annan helt oskyldig användare som avsändare. Det är alltså helt grundlöst att anklaga den som står som avsändare eftersom det i nästan samtliga fall rör sig om en vanlig oskyldig användare som drabbats precis som du.