All posts by Webmaster

sparael

Uppdatering Elpriset 2023

God fortsättning på Er alla i Fagotten

Lite uppdatering om El situationen 2023. I korthet kommer vi se en kraftig ökning pga omvärldsläget. Vi uppmanar alla boende att tänka lite extra på vad man kan göra för att minska sin egen förbrukning.

Elprisstöd: Alla Brf som har gemensam el räknas som organisation/företag så just nu vet vi inte något om hur det blir med el-stödet för vår del. HSB driver frågan om hur orättvist detta är för alla boende som har gemensam el. Vi som har gemensam el bidrar dessutom att minska trycket på elsystemet då vi tillsammans inte behöver ha lika stor överkapacitet som om vi hade haft var sitt elavtal.

Elkostnad på månadsavgifter: Den el som debiteras på månadsavgifterna för januari, februari och mars är den som förbrukades i augusti, september och oktober. På månadsavgifterna som delas ut i mars kommer elkostnaderna för november, december och januari. Där är det bara de höjda elkostnaderna för januari som slår igenom.

Gemensam el: Varje medlem sparar in sin anslutningsavgift (215 kr/ månad) genom att vi har gemensam el. Dessutom möjliggör det att vi i framtiden kan ha solpaneler inkopplade i vårt elnät. Vi kan dessutom tillsammans med ca 250 andra HSB föreningar delta i HSBs förhandlade elprisavtal med bättre pris på grund av storleken på förbrukningen.

El priset 2023 – nedbrytning av kostnadskomponenter

El avgifterna består ett antal avgiftsslag. En del är elpriset och en del är överföringen & Skatt. Utöver det tillkommer Moms.

Elpriset

Elpriset består av två delar:

 • Rörliga elpriset (där HSB har säkrat priset för kvartal 2-4, och till 39% för kvartal 1).
 • Utöver det tillkommer en avgift för el-område 4 som fluktuerar dag från dag.
  • Avgift för el-område 4 är en uppskattad budgeterad siffra som ändras beroende på hur elmarknaden utvecklas.

Överföringen & elskatt

Överföringsavgift från kraftringen är för oss 20 öre/kWh och elskatten 39,2 öre/KWh

 • Överföringsavgift ökar med 2 öre i 2023
 • Elskatten ökar med 9% den 1 januari 2023.

Moms

På detta betalar vi 25% moms på totalbeloppet

(Källor HSB Skåne, Techem och Kraftringen)

Uppskattade elkostnader per kvartal 2023 (enhet öre/ kWh)

Avgiftsslag Kvartal 1 Kvartal 2 Kvartal 3 Kvartal 4
Elpriset (öre/kWh)  * 134,7 121,9 129,8
Elavgift Område 4 50 50 50 50
Total El   184,7 171,9 179,8
Överföringsavgift Kraftringen 20 20 20 20
Skatt         2023 39,2 39,2 39,2 39,2
Totalt överföring 59,2 59,2 59,2 59,2
Totalt El+Överföring (ex moms)   243,9 231.10 239,0
Moms 61 57,78 59,75
Totalt El+Överföring (ink moms) Ej fastställt ca 304,9 ca 288,88 ca 298,75

* Elpriset är säkrad till 39% av förbrukningen kvartal 1 (pris 142,4). Övrig del är spotpris

Enhet öre/ kWh

Så fort vi vet mer kommer vi att uppdatera pris-informationen.

Styrelsen /Brf Fagotten

sparael

Energibesparing – tips från föreningen

Energi – både elen och fjärrvärmen – kostar föreningen och alla medlemmar stora pengar och nu när det är elbrist är det viktigt att vi är sparsamma.

Här är några saker att tänka på:

-         Hjälp till hålla entre dörrar stängda i trapphusen och fönster stängda i tvättstugorna.

-         Undvik att använda apparater som drar mycket el när den är som dyrast (kl 7-9 och 17-19); ladda t ex elbilar på natten.

-         Tvätta fulla maskiner och kör fulla diskmaskiner.

-         Torka tvätt i torktumlaren (den drar mycket mindre än torkskåpet). Låt sista tvätten hänga och torka över natten.

-         Sänk termostaterna på radiatorerna/elementen, särskilt i rum där man inte är så mycket, som t ex sovrummet. Se till att det inte står möbler precis framför radiatorerna och att termostaterna inte täcks av t ex gardiner.

-         Ha alla fönster stängda; vädra kort om du behöver det.

-         Duscha kort istället för att bada.

Styrelsen

Tack

Tack för året som gått – God Jul & Gott Nytt 2023!

Styrelsen vill tacka för året som gått, och önskar alla medlemmar God Jul och Gott Nytt år!

Till info: Styrelsen arbetar för fullt med entreprenör för att få färdigställt instruktioner för badrumsrenovering. Vi meddelar så snart de är klara. Det är väldigt viktigt för alla parter att dessa blir korrekta och arbetsgången är tydlig.

Kommande möten är planerade för första halvan 2023 :

 • Styrelsemöte 18 januari,
 • Styrelsemöte 15 februari,
 • Styrelsemöte 15 mars,
 • Medlemsmöte onsdag 29 mars.
 • Styrelsemöte 12 april.
 • Årsmöte 24 Maj.

Vänliga hälsningar Styrelsen

anslagstavla-300x199

Info: Byte Garageportar samt arbete av Din Utemiljö

Uppdatering från Styrelsen:

Garageportar: Alla garageportar har nu bytts ut,

Gröna gruppen: I slutet av vecka 49 kommer vår trädgårds-entreprenör Din Utemiljö att påbörja ett antal projekt för att göra vårt område vackrare och mer lättskött:

-         Laga alla häckar som blev skadade av grävningarna när vi bytte avloppsrör.

-         Renovera sju rabatter så att de både blir vackrare och mer lättskötta (vi sätter upp lappar i de trapphus som berörs).

-         Ta bort bärbuskar och anlägga gräsmatta under fruktträden utanför Fagottgränden 19.

-         Plantera ett valnötsträd på gräsytan norr om Fagottgränden 3 och plantera en äkta kastanj norr om Fagottgränden 21.

 

Vh Styrelsen Brf Fagotten

infoupdate

Årsavgift 2023

Styrelsen har efter en noggrann budgetgenomgång tagit beslut om höja månadsavgiften med 5% vid årskiftet 2023. Detta pga de ökade omkostnader vi ser både kopplat till drift och underhåll.

Vi tackar för insatsen från medlemmar att hålla våra gemensamma fastigheter i gott skick,  samt ber alla medlemmar i föreningen att fortsätta hjälpas åt att hålla våra gemensamma kostnader på en så låg nivå som möjligt,

Vänliga hälsningar,

Styrelsen Brf Fagotten

Styrelsearbete

Anteckningar från Medlemsmöte 8:e November 2022

Sammanfattning av medlemsmötet 8 november 2022.

Rolf Persson och Lars Wadsö informerade om pågående projekt:

 • Vi kommer att byta samtliga garageportar.
 • Det har satts upp nya utemöbler vid lekplatsen.
 • Vi kommer att byta alla armaturer i trapphusen till LED-belysningar och eventuellt senare komplettera med nattbelysning.
 • Renoveringsinstruktioner för badrum är på gång. När de är färdiga (troligen 1 december) så är det återigen tillåtet att renovera badrum, men ni måste anmäla att ni skall göra det och följa renoveringsinstruktionerna.
 • Vi har ett nytt avtal för elbilsladdning som innebär att man bara skall stå vid laddstation när man laddar; annars får man stå på en vanlig parkeringsplats.
 • Enligt beslut från årsmötet kommer vi att anlägga fler odlingslotter. Det blir någon enstaka ny stor lott vid de nuvarande lotterna, samt pallkragar med jord i föreningens sydvästra hörn. Vi kommer att gå ut med information om detta.
 • Under hösten kommer Din Utemiljö att fixa det sista efter grävningarna, renovera ett antal rabatter, samt plantera ett valnötsträd och en ätlig kastanj (vid västra respektive östra ingångarna till föreningen).

Vår projektledare för vår renovering av avloppsledningar (Jonathan Jelves, Sustend) presenterade sig själv och projektet. Vi kommer att göra tre saker:

 1. Infodra (”relina”) de vertikala avloppsrören.
 2. Sätta in en övergång mellan plaströren i golven i lägenheterna på andra våningen och de vertikala avloppsrören (behövs ej på bottenvåningen).
 3. Byta avloppsrören i krypgrunderna.

Det är enbart vid punkt 2 ovan som entreprenören behöver komma in i lägenheterna. Allt annat arbete utförs utifrån. Under den tid som arbete sker i en viss del av föreningen kommer det (självklart) att vara förbjudet att använda avloppen. För en lägenhet kan det röra sig om i storleksordningen en vecka. Det kommer då att finnas andra möjligheter att gå på toalett och att duscha. Vi hoppas att arbetena kan starta till sommaren 2023 och hålla på under ca ett år. Både föreningen och entreprenören kommer att informera er om de olika stegen i projektet.

Vh Styrelsen

screen-shot-2022-10-01-at-07-59-17

HSB avgiftsavier

HSB har börjat sända ut avgifts-avier till digitala brevlådor (t.ex KIVRA) om man har en sådan aktiv.

https://www.hsb.se/skane/om-boende/hyresavi–avgiftsavi/

Det har gått ut info till alla både boende och styrelsemedlemmar samt på avispecifikationerna tidigare i år. Vill man inte få sina avier via Kivra kan man ta bort funktionen i sin Kivra app.

HSB Skåne hanterar ekonomisk förvaltning för föreningen. Det är HSB-Skåne som sänder ut avgiftsavier. Kontakta HSB-Skåne för frågor rörande avgiftsavier.

Vänligen säkra att betala avgifter i tid.

Vänliga Hälsningar Styrelsen

laddstolpar-stockholm

Nytt system för laddstolpar införs hösten 2022

Vi kommer under hösten att införa ett nytt system för att fler skall kunna ladda sina elbilar på området. Information har gått ut i brevlådor till nuvarande boende medlemmar som använder sig av föreningens laddstolpar.

 • Elbilarna kommer då bara att få stå vid laddstationerna när de laddas; annars ska de ställas på de vanliga parkeringarna.
 • Vanliga fordon som ej laddas med el ska stå på en vanlig parkeringsplats. De får ej parkera eller blockera plats med laddstolpe.
 • Som tidigare meddelats har föreningen haft problem med avläsning av historiskt konsumtion. Boende med tillgång till laddstolpe sedan dessa infördes ska räkna med efterdebitering, som kommer synas på kommande avgiftsavier.

Om ni har några frågor kring detta, så kan ni höra av er till samordnare Lars Wadsö 0705-596989. Vänligen respektera normala telefontider.